+31 (0)74 243 64 52

   info@digutronics.nl

Demar Laser en Baas metaal

Demar is een bedrijf gespecialiseerd is lasersnijden. Dit doen ze voor uiteenlopende industriële bewerkingen.
Baas metaal is een metaalbewerkingsbedrijf die op meerdere manieren metaal bewerkt, maar vooral dmv lasersnijden. Voor meer informatie: www.demarlaser.nl en www.baas-metaal.nl

De vraag
In lasersnijmachines zit een lasersnijkop. Om te zorgen dat deze niet te heet wordt, wordt deze gekoeld. Hiervoor wordt grondwater opgepompt. De waterdruk moet constant zijn, echter varieert deze afhankelijk van het aantal machines die op een gegeven moment gebruikt worden. De vraag luidde dan ook: realiseer een systeem dat het grondwater oppompt, filtert, op de juiste constante druk houdt en een bewaking heeft op leidingbreuk van de toe- en afvoerleidingen.

De oplossing
In samenwerking met een gerenommeerd bedrijf gespecialiseerd in industriële filtersystemen is een systeem ontwikkeld die grondwater oppompt en filtert. Dit water wordt vervolgens gebruikt voor het koelen. In het oude systeem werd gebruik gemaakt van een frequentieregelaar en deze is vervangen door een plc.

De werking
Er is een pomp met speciaal filter geplaatst. Deze pompt het grondwater op en filtert het waarna het naar de machines gaat om deze te koelen. Na het koelen van de machines wordt het water afgevoerd in het riool. De waterdruk wordt op een constante waarde gehouden. Ook wordt filter versmering en leidingbreuk bewaakt, omdat het systeem 24 uur per dag in werking is. Dit is gerealiseerd met een PLC besturing en bedieningsscherm waar alle instellingen ingegeven kunnen worden.
Bij Baas metaal wordt na het koelen het water ook nog gebruikt voor het verwarmen/koelen van het bedrijf. Alvorens het water naar het riool gepompt wordt gaat deze eerst door een warmtepomp. Hier wordt de goedkope warmte uit het water gehaald.
Hoe groter de warmtewisselaar gedimensioneert wordt, hoe beter het rendement van de installatie.