+31 (0)74 243 64 52

   info@digutronics.nl

Hamat

Hamat is producent van diverse soorten schoonloopmatten, kunstgraszoden en tapijten. Ze leveren aan meer dan 45 landen en maakt ze één van de marktleiders op het gebied van vloerinrichting.

De vraag

Voor de verschillende klanten worden specifieke pallets samengesteld met de door hun bestelde schoonloopmatten. Elke mat moest voorzien worden van een etiket met en word dan op de pallet geplaatst. Dit gebeurde handmatig, wat extreem veel tijd in beslag nam.
Hamat wilde dit graag sneller en vroeg of dit geautomatiseerd kon worden om hiermee een hogere productie te kunnen realiseren. Wel wilden ze dat het mogelijk bleef verschillende kleuren en typen matten op één pallet te plaatsen zodat de klant niet voor elk type mat een andere pallet krijgt.

De oplossing

Wij hebben een plc-besturingssysteem ontwikkeld met touchscreen waardoor ze in staat waren zelf in te geven welke combinaties op een pallet geplaatst moet worden. Dit systeem stuurt twee robots aan. Een robot voor het depalletiseren en één voor het palletiseren.

Hoe werkt het

Er zijn vier heftafels met in het midden de depalletiseer robot. Op deze heftafels worden de verschillende matten geplaatst. De klant toets vervolgens op het touchscreen de gewenste combinatie in. Vervolgens haalt de robot de matten één voor één van de pallet en plaatst deze op een tafel. Deze tafel werkt als een soort airhockey tafel met lucht waardoor de matten als het ware over de tafel zweven. De mat wordt gepositioneerd, doordat de tafel in een lichte dubbele hoek is geplaatst, en vervolgens worden de matten geëtiketeerd.
De tweede robot pakt vervolgens de mat en legt deze volgens gewenst patroon op een pallet. Wanneer de robots klaar zijn worden er nieuwe pallets geplaatst en kan er indien nodig een nieuwe combinatie ingegeven worden.